top of page

Hoe kan je creativiteit oefenen?

Je moet durven impulsief denken zonder remmingen en zonder rekening te houden met wat al dan niet kan.


1. Alfabet

Om beurt een woord zeggen met de volgende letter van het alfabet.

2. Associatie/ ketting

Eén woord roept één ander woord bij je op en dat ene andere roept dan weer een ander op… vb. molen - kermis - suikerspin - plakken - …

3. Bi-sociatie

Van twee woorden naar één woord  vb. bloem en water doen me denken aan cake of waterlelie of… 

4. Bloemmethode of spinmethode

De bloemassociatie is een iets moeilijkere, maar erg nuttige brainstormtechniek. Deze techniek doet je afstand nemen en zo ontstaat er ruimte voor creativiteit. Zet het belangrijkste woord uit je probleemvraag in het midden van een groot blad papier Bedenk associaties en zet ze als bloemblaadjes rond het woord Gebruik die nieuwe woorden weer als beginpunt om een nieuwe associatie te maken. Ga zo lang door als je wil.

5. LijnenspelGa in kleine groepjes rond een flap zitten. Iedereen krijgt een alcoholstift. Om de beurt trekt iedereen willekeurig een streep of een krul en je probeert iedere keer iets anders te doen. Doe zo voort tot heel je blad vol staat met lijnen. Probeer dan voorwerpen, mensen, gebouwen,… te herkennen in het lijnenspel. Brainstorm verder op dat lijnenspel.  

6. Veronderstellingen doorbreken

“Wat als” techniek. Kies nu één of meerdere woorden uit die je wel leuk vindt om iets mee te doen. Schrijf alle vanzelfsprekendheden op en stel je de vraag: wat als dat niet zou niet zijn…   vb. subtropisch eiland (warm, cocktails, water, strand, palmbomen,…) leidt misschien tot de activiteit: wat doen mensen met slecht weer op een subtropisch eiland (douche pakken, naar de casino gaan, was binnen halen, cocktails drinken aan de bar, paraplu’s verkopen, naar dia’s kijken, naar de film gaan, museum bezoeken, kaartjes schrijven,…). Misschien inspiratie voor een regenachtige dag… 

7. Schaven 

Je bedenkt samen een bepaalde situatie of vertrekt van een bestaande speelhoek of spel. De deelnemers houden het concrete idee voor ogen en sluiten de ogen: Toevoegen: dan moeten ze “iets” toevoegen aan deze situatie. Aanpassen: dan moeten ze “iets” aanpassen aan de gevormde situatie. Maximaliseren: dan moeten ze “iets” maximaliseren in de gevormde situatie.  Minimaliseren: dan moeten ze “iets” minimaliseren in de gevormde situatie. Elimineren: dan moeten ze “iets” elimineren in de gevormde situatie. Omkeren: dan moeten ze “iets” omkeren in de gevormde situatie.  

Wil je meer te weten komen over creativiteit en ondernemen of wil je jouw project realiseren door kickass branding & mindblowing communication? Ga naar www.renincarestyling.com en neem een kijkje mijn aanbod.

Recent Posts
Archive
bottom of page