Het belang van de juiste typografie

Er komen nogal wat termen voorbij, als je leest over typografie (voor op je website). Lettertype en font zijn twee verschillende dingen, vaak worden ze met elkaar verward en zelfs door elkaar gebruikt. Een font is tegenwoordig zo een ingeburgerde term, dat die vaak voor een lettertype wordt gebruikt. Maar dit is oorspronkelijk het verschil tussen de twee:


• Een LETTERTYPE (Engels: TYPEFACE) is het ontwerp van de lettertype-designer. Het is een verzameling van alle ontworpen karakters (letters, cijfers en leestekens) in één bestand. 

• Een FONT (Engels; FONT) is de weergavevorm van een lettertype. De grootte, dikte en stijl van de letters.

HET BEGINT MET HET JUISTE LETTERTYPE.

Typografie is belangrijker dan de meeste mensen vermoeden. Een goed ontwerp valt of staat met een goed lettertype. De keuze vo


or een bepaald lettertype bepaalt voor een groot gedeelte de psychologie achter een beeldmerk. Het ‘gevoel‘ wat mensen krijgen als ze je logo of website bekijken. Dat ‘gevoel‘ is belangrijk: je hebt immers maar 1 kans om de eerste indruk te maken!

Bedenk goed wat voor uitstraling je zoekt met het bepalen van het lettertype voor jouw logo of grafisch werk. Ga je voor een traditionele look, een meer vooruitstrevende progressieve uitstraling, of voor klassieke elegantie? Aan jou de keus. Er zijn duizenden opties om uit te kiezen. Soms is het ook


juist goed om ‘out-of-the-box’ te denken. Een uitzondering op de regel kan pareltjes opleveren.

Lettertypes kan je in verschillende ‘families’ onderverdelen. ‘Serif’, ‘sans serif’, ‘script’ en ‘display’. Er is een vijfde: ‘Modern’, maar dat is eigenlijk meer een stijl-aanvulling.

SERIF

Serif vertaalt zich in het Nederlands naar schreef. Het zijn lettertypes met ‘pootjes’ aan de letters. Deze familie lettertypes staan voor klassiek, traditioneel, betrouwbaar en comfortabel.


SANS SERIF

Sans serif zijn de schreefloze lettertypes. Stabiel, schoon en modern zijn enkele steekwoorden.

SCRIPT

Script, sierletters, zijn klassiek, elegant en creatief.DISPLAY

De display lettertypes zijn het meest gevarieerd. Van uitzinnig fantasievol tot expressief, eigenlijk vallen hier alle ‘afwijkende’ lettertypes onder. De meeste logo’s zijn opgebouwd uit deze familie letters. Meestal zijn ze ontstaan uit getekende logo’s uit het begin van vorige eeuw. Coca Cola is hier een mooi voorbeeld van.MODERN

Modern, de familie lettertypes die bestaat uit alle voorgaande families, met een moderne uitstraling. Modern-script, modern-sans-serif etc. Voor een progressieve, sterke of chique uitstraling.
TYPOGRAFIE IS BELANGRIJK, MAAK JOUW CONTENT UNIEK

Misschien heb jij wel een heel ander gevoel als je een van deze lettertypes ziet. Gevoel is immers persoonlijk en alleen van jou. Als je jouw gevoel in jouw content stopt, weet je zeker dat je jouw energie uitstraalt. Typografie kan dus mede door zorgen de juiste klanten aan te trekken. Laat de juiste typografie voor jou werken!

KIES DE JUISTE FONT, OP DE JUISTE PLEK.

‘Spelen’ met de juiste verschijningsvorm kan de impact enorm verhogen. Ook het samen gebruiken van verschillende fonts werkt in je voordeel. Denk maar aan vette en italic woorden tussen je tekst in. Die verhogen de leesbaarheid, plus dat ze bijdragen in het extra benadrukken van je boodschap. Wil je meer te weten komen over creativiteit en ondernemen of wil je jouw project realiseren door kickass branding & mindblowing communication? Ga naar https://www.renincarestyling.com/plans-pricing in het onderdeel "BRANDING" en neem een kijkje in "mijn aanbod."

Recent Posts
Archive