CHECKLIST: HEBBEN WE EEN GOEDE WEBSITE?

Het hangt af van de doelstellingen. Het hangt af van de beschikbare middelen. Het is een beetje als “wat is een goede auto?”, of “wat is een goed huis?”

Maar net als bij auto’s en huizen zijn er wel een aantal punten te verzinnen waaraan een goede website tenminste voldoet.

Check 1: Vindbaar en deelbaar

Je website kan nog zo mooi en ó zo functioneel zijn; als niemand hem kan vinden, heeft hij geen waarde. De eerste check is dan ook of je website goed vindbaar is in de zoekmachines. De meeste webmasters weten wel of hun site goed vindbaar is in Google, omdat het zo belangrijk is. SEO, een goede domeinnaam en hosting zijn key.Check 2: De 8 seconden test

Volgens een veel geciteerd onderzoek zou de aandachtspanne van een mens met 8 seconden inmiddels al minder zijn dan die van een goudvis (9 seconden). De aandachtsspanne van de bezoeker van een website is ongeveer dus ongeveer 8 seconden. Als de bezoeker binnen die 8 seconden geen reden ziet om te blijven, is hij weg. De bezoekers van jouw website zoeken in de eerste plaats op hun probleem en niet op jouw oplossing. Dit noemen wij: “call to action.” Helaas gaan de meeste websites uitsluitend over de diensten en producten die men levert en over het bedrijf zelf. Het is ‘onze producten’, ‘onze diensten’, ‘over ons’.


Check 3: De juiste merkbeleving?

Het uiterlijk van je website bepaalt in diezelfde 8 seconden van hierboven gelijk ook wat de bezoeker bij jouw organisatie voelt. Je krijgt echt maar één kans op een eerste indruk. Zorg daarom dat het een goede is. Een goede website vergroot de merkbeleving van je organisatie. De inhoud en de vormgeving van je website versterken jouw merk.

Een goede website is dan ook uniek voor jouw organisatie ontworpen. Geen standaard template dus. Want, wat als een concurrent precies hetzelfde template gebruikt?

Het gebruik van een template kan omwille van deze reden nadelig zijn.


Check 4: Verbinding met de doelgroep

Geeft jouw website de bezoekers en je klanten reden om zich echt met jouw organisatie verbonden te voelen? Zorg ervoor dat je website je verbindt met je doelgroep door regelmatig waardevolle kennis met hen te delen. Door te laten zien dat je hun belevingswereld begrijpt. En dat je van waarde voor hen bent. Door te laten zien dat je hun problemen kent en hoe jouw organisatie die problemen kan oplossen.

Een goed begin is een blog. Met je blog kun je de kennis en de visie van je organisatie delen met de wereld. Een goede blog is goud waard voor je organisatie, want als je op een vast moment waardevolle informatie deelt met je doelgroep, bouw je gestaag een band met ze op. Een blog is een belangrijk onderdeel van content marketing. Daarbij speelt ook het verstandig inzetten van social media een grote rol. Realiseer je wel dat het blijvend verbinden met je doelgroep een continue proces vergt. Met de juiste SEO heb je een groot bereik.


Check 5: Obstakels voor conversie

Als je checks 1 t/m 4 in orde hebt, is de bezoeker in principe klaar voor een volgende stap. Dat kan zijn het invullen van een contactformulier, het pakken van de telefoon, het inschrijven voor je mailing list - en bij webshops uiteraard het doen van een aankoop. Bepaal voor elke pagina een doel. En dat doel moet zijn om de bezoeker een stapje dichter bij een conversie te brengen. Gek genoeg zie je dat heel veel websites de bezoeker niet duidelijk maken wat op een bepaalde pagina de volgende stap is. Wat er van ze wordt verwacht. We denken dat de bezoeker zelf wel op zoek gaat naar onze contactpagina als ze zover zijn. Check bij elke pagina of het voor de bezoeker duidelijk is wat de volgende stap is. In de praktijk valt dit nogal tegen. Als je de bezoeker zachtjes en vriendelijk een duwtje in de goede richting geeft, zal hij of zij sneller converteren. En dan bedoelen we niet dat je ineens met grote popups moet komen om de bezoeker zich in te laten schrijven voor je mailing list. Dat wekt hoofdzakelijk irritatie op. Het resultaat is vooral schijnconversies. Een deel van de bezoekers zal zich ongetwijfeld inschrijven. En statistisch sta je dan op winst. Maar in de praktijk heb je niets aan dergelijke inschrijvingen, omdat ze op de verkeerde manier zijn gemotiveerd. Gebruik daarom vriendelijke, transparante methoden om de geïnteresseerde bezoeker de weg te wijzen naar een conversie.


Check 6: Verdient de site geld?

Helaas zien nog steeds veel bedrijven hun website vooral als een kostenpost. Bijna als een noodzakelijk kwaad. En daarom beknibbelen ze op hun website. Het gevolg is meestal dat deze daardoor zo slecht is, dat ze net zo goed - of zelfs beter - helemaal geen website kunnen hebben. Een goede website verdient geld voor je bedrijf. Als je de website ziet als een investering in de toekomst van je organisatie, zul je veel eerder geneigd zijn die investering financieel te onderbouwen. En dan blijkt vaak dat er meer mogelijk is dan je dacht. Bereken daarom altijd de verdienmogelijkheden van je website. Bij een webshop ligt het voor de hand. Je verkoopt producten, dus je verdient geld. Zolang het maar meer is dan de kosten, is het goed. Bij de meeste websites ligt het ingewikkelder. Meestal zijn er geen directe inkomsten. Toch is het goed mogelijk om bij benadering uit te rekenen of je website geld verdient voor je organisatie. Bijvoorbeeld als het doel van je website is om leads te genereren en/of om geld te besparen op de helpdesk en bijvoorbeeld drukwerk.


Check 7: Is de site duurzaam gemaakt?

De Duurzame Website is ontstaan uit onze frustratie dat veel websites niet in staat zijn om de snelle technologische ontwikkelingen te volgen en daardoor uiteindelijk wegkwijnen tot het punt dat medewerkers van een organisatie hun visitekaartjes niet meer durven uit te delen uit schaamte voor hun website. Dan komt er weer een geheel nieuwe website en begint de hele cyclus weer opnieuw. We noemen dit de 'boom-bust-cyclus’.

Elke grondige restyle heeft ook grote risico’s. Er zijn tal van voorbeelden waarbij een website restyle desastreuze gevolgen had. Daarom geloven wij in een website die zo flexibel is, dat hij de tand des tijds goed weet te doorstaan: De Duurzame Website.


Wil je meer te weten komen over creativiteit en ondernemen of wil je jouw project realiseren door kickass branding & mindblowing communication? Ga naar https://www.renincarestyling.com/plans-pricing in het onderdeel "WEB" en neem een kijkje in "mijn aanbod."


Recent Posts
Archive