CHECKLIST: HEBBEN WE EEN GOEDE WEBSITE?

Het hangt af van de doelstellingen. Het hangt af van de beschikbare middelen. Het is een beetje als “wat is een goede auto?”, of “wat is een goed huis?”

Maar net als bij auto’s en huizen zijn er wel een aantal punten te verzinnen waaraan een goede website tenminste voldoet.

Check 1: Vindbaar en deelbaar

Je website kan nog zo mooi en ó zo functioneel zijn; als niemand hem kan vinden, heeft hij geen waarde. De eerste check is dan ook of je website goed vindbaar is in de zoekmachines. De meeste webmasters weten wel of hun site goed vindbaar is in Google, omdat het zo belangrijk is. SEO, een goede domeinnaam en hosting zijn key.

Check 2: De 8 seconden test

Volgens een veel geciteerd onderzoek zou de aandachtspanne van een mens met 8 seconden inmiddels al minder zijn dan die van een goudvis (9 seconden). De aandachtsspanne van de bezoeker van een website is ongeveer dus ongeveer 8 seconden. Als de bezoeker binnen die 8 seconden geen reden ziet om te blijven, is hij weg. De bezoekers van jouw website zoeken in de eerste plaats op hun probleem en niet op jouw oplossing. Dit noemen wij: “call to action.” Helaas gaan de meeste websites uitsluitend over de diensten en producten die men levert en over het bedrijf zelf. Het is ‘onze producten’, ‘onze diensten’, ‘over ons’.


Check 3: De juiste merkbeleving?

Het uiterlijk van je website bepaalt in diezelfde 8 seconden van hierboven gelijk ook wat de bezoeker bij jouw organisatie voelt. Je krijgt echt maar één kans op een eerste indruk. Zorg daarom dat het een goede is. Een goede website vergroot de merkbeleving van je organisatie. De inhoud en de vormgeving van je website versterken jouw merk.

Een goede website is dan ook uniek voor jouw organisatie ontworpen. Geen standaard template dus. Want, wat als een concurrent precies hetzelfde template gebruikt?

Het gebruik van een template kan omwille van deze reden nadelig zijn.


Check 4: Verbinding met de doelgroep

Geeft jouw website de bezoekers en je klanten reden om zich echt met jouw organisatie verbonden te voelen? Zorg ervoor dat je website je verbindt met je doelgroep door regelmatig waardevolle kennis met hen te delen. Door te laten zien dat je hun belevingswereld begrijpt. En dat je van waarde voor hen bent. Door te laten zien dat je hun problemen kent en hoe jouw organisatie die problemen kan oplossen.

Een goed begin is een blog. Met je blog kun je de kennis en de visie van je organisatie delen met de wereld. Een goede blog is goud waard voor je organisatie, want als je op een vast moment waardevolle informatie deelt met je doelgroep, bouw je gestaag een band met ze op. Een blog is een belangrijk onderdeel van content marketing. Daarbij speelt ook het verstandig inzetten van social media een grote rol. Realiseer je wel dat het blijvend verbinden met je doelgroep een